Ik ben door Bright een korte tijd na mijn afstuderen benaderd met de boodschap dat ze mijn werk geselecteerd hadden voor het jaarlijkse issue van Bright magazine waarin ze negen studenten van academies en TU's hebben geselecteerd die zij goed genoeg vonden om in een artikel op te nemen genaamd "de creative class van 2008". Het is ongelofelijk dat ik daar voor ben geselecteerd! Het jury rapport wat ik te lezen kreeg over waarom ze mijn werk gekozen hadden was echt hartverwarmend, want dat is precies ook wat ik met mijn werk probeer te bereiken.
Juryrapport Bright magazine
"Ze is meer een positivist dan een moraalridder. Mensen als wieteke geven vorm aan ons geweten. En als je dat, zoals in haar geval, doet met zoveel passie, gevoel voor vorm en liefde voor het leven, dan krijg je het blije gevoel dat het allemaal goed komt."
Na dit mooie nieuws werd er een interview afgenomen en moest ik naar Amsterdam voor een echte fotoshoot! Het was allemaal best onwerkelijk om in een studio te staan en dan voor de camera. Het was wel echt wennen, maar door de aanwijzingen van de aardige en grappige fotograaf frank ruiter kwam het helemaal goed. Ik moest wel even wennen toen ik de foto voor het eerst zag, maar uiteindelijk vind ik de foto wel mooi want ja zo ben ik nou eenmaal. Toen ik het tijdschrift en het artikel eindelijk in kon zien, zag ik tot mijn verbazing ook nog eens dat ik het artikel opende! Het enige minpuntje was wel dat de tekst van het interview niet helemaal klopte, er zitten namelijk een paar kleine schoonheidsfoutjes in. Maar waarschijnlijk zie ik dat alleen, dus ik laat het erbij. Het was een ontzettend leuke ervaring en ik ben blij dat ik het eindelijk kan vertellen en dat het in de winkels ligt. Je kunt de Bright magazine nu nog kopen. Ze zijn te vinden in de grotere tijdschrift kiosken en boekhandels maar ook in de grotere AH filialen.
hier volgt het interview uitgeschreven omdat het de bovenstaande afbeelding te klein is om het interview van te lezen:
Ze werd er vroeger zelfs mee gepest, want wieteke Opmeer is zo groen als gras. Voor ze aan haar opleiding begon, had ze al een tuin en werkte ze in een bloemenwinkel. Tegenwoordig geeft ze als ecologisch ontwerper graag het goede voorbeeld. Dat betekend dat Wieteke niet alleen nadenkt over de vorm van een product, maar ook kijkt naar het materiaal waarvan het wordt gemaakt en wat er met een product gebeurd al het eenmaal bij het vuilnis is belandt. Over die levenscyclus van een product gaat haar serie kettingen, gemaakt van wateroplosbare stof en wilde zaden. Wieteke: 'Mensen zullen er heel zuinig op moeten zijn, want zels lichaamszweet tast het materiaal al aan. Het is als sieraad bedoeld maar niet voor de eeuwigheid. Het loslaten en in de grond terugstoppen hoort erbij. Dat is om je bewust te maken. De planten die eruit komen zijn geschikt voor onze bodem en groeien in zowel zon en schaduw. Het is een mix waar van alles in zit. In de zon alleen kamille en klaprozen, in de schaduw wilde akelei' Het loslaten geldt ook voor de ketting gemaakt van paardebloemzaadjes die met wateroplosbaar draad aan elkaar zijn geknoopt. Kosten 365 euro voor twee dagen knoopwerk. 'en dat terwijl het materiaal eigenlijk als onkruid wordt gezien. Ik wil graag dat mensen de vergankelijkheid gaan omarmen.' Op dit moment is Wieteke bezig met het opzetten van een webwinkel voor ecologische producten, want uiteindelijk maakt ze wel graag dingen waar mensen echt iets aan hebben. Over de toekomst is ze heel uitgesproken: 'nu zijn we nog ecologische ontwerpers, maar in de toekomst is dit de standaard en zijn we gewoon ontwerpers.'
No comments:
Post a Comment