Monday, March 16, 2009

Technische leukigheid!

12 maart ben ik naar een leuke lezing geweest in V2 (Institute for the unstable media) in Eendrachtsstraat 10, een zijstraat van de Witte de With straat in Rotterdam. Het is de eerste keer dat ik daar een kijkje heb genomen, want ja ik dacht stiekum, jeetje ik ben niet heel technisch zal dit wel leuk zijn? Maar ik moet zeggen het was heel erg leuk om mee te maken en het was zeker inspirerend. Ik heb daar nog een leuke vriend van ons gesproken, Jeroen van Geel. Hij is de oprichter van het interessante online magazine Johnny Holland Kijk ook zeker even op z'n website er valt veel interessants te vinden over interaction design en creativiteit en hij is gewoon een hele gezellige jongen! Op de lezing van v2 waren een aantal leuke sprekers(sters) die interactieve technische dingen op een hele vernieuwende manier benaderen. Een leuk voorbeeld daarvan is Kristina Andersen die veel doet met wat ze zelf noemt Naive Electronics. Hierbij geeft ze kinderen hele simpele electronische aparaatjes met een simpele functie. Bijvoorbeeld een tasje met lichtsensor die licht omzet in geluid, en geeft dit aan kinderen zonder uit te leggen wat het is en hoe het werkt. Zo bestudeerd ze het gedrag van kinderen die geen belemmering hebben van kennis op het gebied van elektronische dingen. Wat het leuke was dat ze in een gesprek achteraf ook zei is dat ze heel veel nieuwe dingen ontdekte omdat de kinderen alles probeerde en zo achter nieuwe en vernieuwende functies kwamen van de simpele electronische aparaatjes, waar je zelf niet meer achter komt omdat je denkt te weten hoe het werkt en dus niet verder gaat ontdekken. Hier is haar website waar meer van haar werk te vinden is. Hieronder een filmpje wat ik heb gemaakt van een klein stukje van de presentatie die Kristina gaf.
verder was er ook een heel andere maar ook heel interessante spreker, namelijk Daan Roosegaarde hier ook de website van zijn studio. Hij is zo'n persoon waarvan ik het werk absoluut bewonder maar er zelf niet bij kan hoe die het heeft gemaakt. Hij is zo technisch bezig dat het mij een beetje ontgaat, ik zou het zelf nooit kunnen. Maar het effect van wat hij maakt is wel weer zo dat het je heel erg kan verwonderen zoals natuur je kan verwonderen, hieronder een filmpje van wat hij die avond daar liet zien. Het is een project genaamd liquid space 6.0 waarbij hij een soort van organisme heeft ontworpen wat reageert op de aanwezigheid van mensen die dichtbij komen, het kan leren van nieuwe situaties en beweegt met je mee en is nieuwsgierig. bekijk via deze link een filmpje van de liquid 6.0 want helaas lukt het me niet het te integreren in de site


als je verder nog wilt zien wie er nog meer heeft gepresenteerd kun je altijd kijken op de website van V2

1 comment:

Meeuwis A. Opmeer said...

HI, Wieteke,
Ik heb je blog bezocht en ben onder de indruk van je prestaties. Vooral de samenwerking met Gilles en de toegevoegde fimpjes vond ik mooi. Met het al, het geheel ziet er professioneel en aantrekkelijk uit.Ga er maar van uit dat ik een vaste bezoeker word.
Je Pa.