Friday, January 29, 2010

second hand and solar dyeing

Yesterday I visited my parents to do some woodwork for some future projects, It was nice to have the company of my parents and it was also nice to do some intens physical labor, instead of my work behind the computer or sewing-machine. I also went with my mother to the small secondhand shop in the village where my parents live. They still have affordable prices and stack their little shop so full of stuff, you can barely walk trough it. At the end of the day I went home satisfied with the woodwork I've done with the help of my father, and also with some treasures found with my mother in the little shop!

Gisteren bezocht ik mijn ouders om hout te bewerken voor een toekomstige project, Het was fijn om het gezelschap van mijn ouders te hebben en het was ook leuk om een wat intensiever lichamelijke arbeid te doen, in plaats van mijn werk achter de computer of naaimachine. Ik ging ook met mijn moeder naar de kleine tweedehands winkel in het dorp waar mijn ouders wonen. Hier hebben ze nog betaalbare prijzen en stapelen ze hun kleine winkel zo vol met spullen dat je er nauwelijks nog doorheen kunt lopen. Aan het eind van de dag ging ik tevreden naar huis, ik was goed opgeschoten met het hout bewerken met de hulp van mijn vader, en ook nam ik wat leuke schatten mee die ik in de kleine winkel had gevonden met mijn moeder.
Once home there was a big box with lot's of goodies I've ordered. Beautiful woolen blankets and some other beautiful fabrics for future dyeing projects as well as something I don't know what to do with. I thought I ordered organic silk yarn so I could also sew with something beautiful and organic, but it turned out to be Mulberry silk sliver, It is a beautiful quality but I can't sew with it. I ordered in my enthousiasm two packages. I think I'm going to send one bag back to swap for some silk yarn and I'm going to experiment with the other one, always up for a challenge! With the other materials, I already started to experiment. I started with felting and managed to create a honeycone pattern into a thinly woven wool, and I've filled some little jars with fabrics and plant material which are now slowly warming on the central heating of my house, it originally is solar dyeing (a concept of India Flint) but with the sun almost invisible and the central heating on for most of the time, I improvised a bit.

Eenmaal thuis was er een bestelling bezorgd, een grote doos met veel leuks. Mooie wollen dekens en een aantal andere mooie stoffen die ik ga gebruiken voor toekomstige verfprojecten, en ook vond ik iets in die grote doos waarvan ik niet wist wat ik ermee moest. Ik dacht dat ik ecologische zijde garen had besteld waar ik mee kon borduren en naaien, maar het bleek moerbei zijde-vezels lont, Het is een mooie kwaliteit, maar ik kan er niet mee naaien. Ik had in mijn enthousiasme twee pakketten hiervan besteld. Ik denk dat ik een zak terug ga sturen met als doel dit om te wisselen voor zijde garen en ik ga 1 zakje houden om mee te experimenteren, ik ben altijd in voor een uitdaging! Met de andere materialen, ben ik al begonnen te experimenteren. Ik begon met vilten en het lukte me om een heel mooi patroon te krijgen in een dungeweven wol, ook heb ik een aantal kleine potjes gevuld met stofjes en planten die nu langzaam opwarmen op de centrale verwarming van mijn huis, het is oorspronkelijk zonne-verven of solar dyeing (een concept van India Flint). Maar met de zon bijna onzichtbaar en de centrale verwarming het meeste van de dag aan geïmproviseer ik een beetje.

4 comments:

india flint said...

thank you for the acknowledgement...solar dyeing actually goes back a long way - i merely added a few refinements to the process, as you have also done. i have friends in colder climates who line up jars on the central heating system where the gentle warmth has been giving lovely results

it even happens on footpaths when leaves fall - for example the paths in Singapore have lovely leaf prints on them - damp leaves and tropical warmth

Wieteke I. Opmeer said...

Thanks India for your kind comment, I can't wait to open them, they are starting to color already, I have so much joy of your book, it is very pleasant. I can't wait for your next book!

Love Wieteke

Marchi Wierson said...

Hi W. I love the jars full of cloth and items for dyeing.

Anonymous said...

Hmm that's interessting but frankly i have a hard time figuring it... wonder how others think about this..