Saturday, February 6, 2010

dreams of mulberry and cactus silk

After my last post of my mistake in ordering mulberry silk fibres instead of silk yarn I've had some nice suprises. Directly after posting about my "mistake" I got an email from my good friend Martine offering to exchange those fibres for something else, I'm always in for something new so I decided to take a chance and set up an silk exchange! I made a little package with the silk fibres but also some small suprises just for fun and topping it off with dried eucalyptus leaves to protect everything in the package. In return I got the most unusual silk I ever saw. My friend had recently visited Marrakech and brought home some nice silky souvenirs. She was prepared to exchange some of the silk she bought in Marrakech for the fibres. She send me what they told her was called "cactus silk" she didn't knew what it was, but was very curious of what I would do with it. I started to search the internet about this beautiful silk and found some information about "cactus silk".

Na mijn laatste post over de vergissing in mijn bestelling waarbij ik moerbei zijde vezels in plaats van zijde draden had besteld heb ik een aantal leuke verrassingen gehad. Bijna direct na de post kreeg ik een emailtje van mijn vriendin Martine, waarin ze aanbood om de vezels van me over te nemen. Zo ontstond het dat we een "zijderuil" opzette. Ze was recent naar Marrakech geweest en had daar prachtige zijde souvenirs van meegenomen, Ze bood aan om een aantal van deze mooie zijde souvenirs te ruilen voor de zijde vezels. Dat leek me een leuk plan. Ik maakte een pakketje waar ik niet alleen de zijdevezels in deed maar ook een paar kleine kadootjes zomaar voor de leuk, om dit alles te beschermen vulde ik het pakketje verder op met gedroogde eucalyptus bladeren. In ruil daarvoor kreeg ik een bijzondere zijde die ik niet eerder in mijn handen heb gehad. Ze stuurde me zoals ze haar hadden verteld, "cactus zijde" met ook een klein lief kadootje. Ze wist zelf niet precies wat "cactus zijde" was, maar ze dacht dat ik er wel iets interessants van kon maken. Naar aanleiding van deze leuke verrassing ben ik op het internet op zoek gegaan naar "cactus zijde"
above a picture of the silk bundles I got from the lovely Martine

hierboven een foto van de prachtige zijde bundeltjes gekregen van Martine

Above a picture of the silk fibres I accidentally purchased

Hierboven een foto van de zijde vezels die ik per ongeluk had gekocht


Most of the time Cactus silk is "Rayon", it is made of plant cellelose and produced in Morocco, it has as a special quality of beeing able to detain the most vibrant colors and has a beautiful shiny gloss. It is regionally known as "sabri".To get to know more about "Rayon" how it's made and it's history check out this link

meestal is de Cactus zijde "Rayon", wat gemaakt is van plant cellulose en word geproduceerd in Marrokko, het heeft als eigenschap dat het heel mooi kleur vasthoud en een prachtige glanzende gloed heeft. Het staat daar plaatselijk bekend als "sabri".Om meer te weten te komen over "Rayon" en de geschiedenis bekijk zeker even deze linkThere also is a kind of cactus silk in Mexico known as "ixtle" that directly is made from the fibers of a cactus named "maguey" which is a plant in the family of the agave.

Er is ook een soort van "cactus zijde" die uit mexico komt. Daar staat het bekend als "ixtle" en word direct van de vezels van een bepaalde cactus genaamd "maguey" uit de agave familie gewonnen.First the leaves have to be beaten scraped rinced clean and dried

Eerst moeten de bladeren geslagen worden schoongeschraapt en gewassen en gedroogd worden
Here a picture of the carding the fibre of ixtle over a cactus after the fibres are dyed

Hierboven een foto van het kaarden van de vezels van ixtle na een verfbad met behulp van een cactus

This cactus silk is also beautiful but less glossy and silky and a little bit more like raffia, you can find more about "ixtle" on this lovely site.
The silk I was given was beautiful glossy and vibrant of color, as you can see in the picture in the top of the post so I think it is made of plant cellulose. I'm not sure what I am going to do with it, but it is bound to be beautiful and vibrant of color so thanks Martine for this suprising and lovely exchange!

Dit is ook een prachtige vezel maar iets ruwer van aard, het lijkt meer op raffia. Je kunt meer lezen over "ixtl" op deze prachtige site.
De zijde die ik heb ontvangen was prachtig en vol van kleur en glans zoals je kunt zien in de foto bovenaan deze post dus ik denk dat de zijde gemaakt is van plant cellulose. Ik weet nog niet zeker wat ik ervan ga maken, maar het kan niet anders dan dat het een prachtig glanzend en vol van kleur word, dus dankjewel Martine voor deze leuke en verrassende ruil!

3 comments:

Martine said...

Je hebt hierover een leuk berichtje geschreven Wieteke en oh wat heb je een tijd gestopt in het afstropen van het internet op zoek naar al deze gegevens. Dank je wel, ik hoefde het nu enkel te lezen. Ik ben heel benieuwd wat het gaat worden.
XXXm

Wieteke I. Opmeer said...

Hoi Lieve Martine!

ja ik vind het altijd leuk om alles tot in de puntjes uit te zoeken, en ik zal je zeker op de hoogte houden wat het uiteindelijk word, ik zit nu te denken dat ik er misschien iets mee ga weven..

Anonymous said...

Well I assent to but I dream the list inform should have more info then it has.