Wednesday, March 25, 2009

Stoffen inspiratie bezoek

Gisteren had ik een afspraak bij een kleine plaatselijke oudheidkamer. Als je meer wilt weten over deze oudheidkamer kijk dan ook op hun website. Ik deed dit om wat extra inspiratie op te doen voor een collectie sjaals die ik op dit moment aan het ontwerpen ben (daarover later meer!).

Het begon eigenlijk vorig jaar al. Ik wandelde op een zaterdag eens binnen bij de kleine oudheidkamer en kwam in gesprek met een vrijwilligster. In het mooie pand waren een aantal stoffen zichtbaar in vitrines en ik vroeg of ze misschien ook meer stoffen hadden. Ze antwoordde daarop, ja ik heb nog meer stoffen, als je het interessant vind kunnen we wel eens afspreken dan mag je alles eens van dichtbij bekijken! Nou dat was niet tegen dovemansoren gezegd.

Ik belde deze week op en was gelijk welkom om eens te komen snuffelen tussen alle stoffen. Ze legde uit dat alles geschonken word door mensen uit de omgeving en dat ze nooit iets weigeren. Daardoor was het echt een veelzijdige verzameling, van de jaren 70 tot minstens 19e eeuw. Heel erg spannend om zo iedere keer weer iets onverwachts te zien.

Veel gerepareerde alledaagse dingen en versleten stoffen, en veel handwerk, zoals dit prachtige gekantkloste kleed voor op tafel, met in het midden heel oude en fragiele zijde. Helaas was niet bekend wanneer het gemaakt was, maar gezien het kant en de zijde moet dit een heel oud exemplaar zijn. Ongelofelijk dat iemand zo'n brede rand met de hand heeft gekantklost!


Ook interessant was de verzameling geborduurde stoffen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de achterkant van alle stukken ook erg interessant vond. Ik vind het fascinerend om te zien hoe de achterzijde van mooie dingen eruit ziet. En meestal zijn die op hun eigen manier ook erg mooi. Zoals met deze geborduurde kleden.


Ook leuk waren een aantal ouderwetse theedoeken. Al die patronen en kleuren, ik word er nu al vrolijk van. Als je goed kijkt zie je aan een van de theedoeken dat die heel netjes is gerepareerd, dat kwam ik trouwens veel tegen tussen alle stoffen, ik moet dan gelijk denken aan tegenwoordig. We gooien snel alles weg als het stuk gaat, ik persoonlijk vind het mooier als iets gerepareerd is, het geeft het meer een ziel vind ik.


En als laatste laat ik nog iets heel moois zien. Ze hadden in een kast een hele mooie doos staan met rouw artikelen. Waaronder deze rouw "fournituren". Het enige mysterie was wel het papieren kant, op rol. De vrijwilligster wist ook niet precies waar dit voor was. Maar het is wel prachtig om te zien! dus als iemand weet waarvoor het papieren kant was (tweede foto rechts) laat het me weten, ik ben erg benieuwd!


2 comments:

Jeannette Opmeer-Harts said...

Die papieren kantjes zijn voor in de linnenkast, het werd er met punaises of spelden aan de voorkant van de plank vastgemaakt. Dat was een mooi gezicht als ze hun (rijkdom) linnengoed lieten zien! Dat is mij geleerd van mijn moeder, dus jou oma. Groet je Ma.

Wieteke I. Opmeer said...

wat grappig, ik wist het niet! leuk hoor, maar had het ook een aparte betekenis voor de rouw of dat niet?

groetjes wieteke