Monday, March 30, 2009

Nieuwe schetsen!

Ik heb weer wat nieuwe schetsen te laten zien die ik laatst heb gemaakt. Het kwam gewoon in me op. Geen voorbedacht plan maar mijn eigen fantasie, voor de televisie zitten en tekenen tekenen tekenen. Ik zal later ook laten zien waar ik deze tekeningen ook in verwerk! Maar later daarover meer. bekijk ze vooral ook van dichtbij, er zit best wat detail in!





Friday, March 27, 2009

Alweer weekend !

Zo voor dit weekend heb ik weer veel leuks te laten zien, maar ik begin als eerste met een leuke mededeling, ik ben geblogd door een andere ook heel leuke blog, Marchi Made It ! bekijk ook zeker even de link, ze heeft zelf ook erg leuke dingen.

And for all the people who can't speak or read dutch, welcome! On my blog I show my newest developments of my own work and the things I find inspirational from other artists. So browse trough my stuff and if you want an english explanation, don't be timid and mail me at Wieteke(at)wietekeopmeer.nl Have a fun weekend!

Als eerste heb ik een heel leuk geanimeerd filmpje over de werking van de natuur, simpel maar erg leuk. Vooral ook te bedenken dat veel met de hand gemaakt is van papier is een leuke extra gedachte.


The Seed from Johnny Kelly on Vimeo.

En als volgende nog een filmpje, ik heb het al een tijdje geleden gezien op internet, en heb het iedere keer vergeten toe te voegen aan mijn blogposts. Bij deze het prachtig dromerige filmpje van een slapend meisje! Ook geanimeerd, tis een van mijn favorieten dus, geniet! Ook zo'n heerlijk liedje wat in je hoofd blijft hangen.



Ook heb ik een heel fascinerende fotograaf gevonden, hendrik kerstens, die een project had gemaakt van zijn dochter te fotograferen als moderne versie van het meisje met de parel-oorbel van Johannes Vermeer, alleen dan een prachtige lossere moderne versie. Hij noemt het zelf, "the paula pictures" en hij begon er al in 1995 mee! Kijk ook vooral op zijn site daar zijn nog meer van zijn portretten te vinden. Mijn persoonlijke favoriet van zijn fotos is degene met het witte plastic tasje, zo simpel maar zo precies kloppend!





veel plezier dit weekend!!

Wednesday, March 25, 2009

Stoffen inspiratie bezoek

Gisteren had ik een afspraak bij een kleine plaatselijke oudheidkamer. Als je meer wilt weten over deze oudheidkamer kijk dan ook op hun website. Ik deed dit om wat extra inspiratie op te doen voor een collectie sjaals die ik op dit moment aan het ontwerpen ben (daarover later meer!).

Het begon eigenlijk vorig jaar al. Ik wandelde op een zaterdag eens binnen bij de kleine oudheidkamer en kwam in gesprek met een vrijwilligster. In het mooie pand waren een aantal stoffen zichtbaar in vitrines en ik vroeg of ze misschien ook meer stoffen hadden. Ze antwoordde daarop, ja ik heb nog meer stoffen, als je het interessant vind kunnen we wel eens afspreken dan mag je alles eens van dichtbij bekijken! Nou dat was niet tegen dovemansoren gezegd.

Ik belde deze week op en was gelijk welkom om eens te komen snuffelen tussen alle stoffen. Ze legde uit dat alles geschonken word door mensen uit de omgeving en dat ze nooit iets weigeren. Daardoor was het echt een veelzijdige verzameling, van de jaren 70 tot minstens 19e eeuw. Heel erg spannend om zo iedere keer weer iets onverwachts te zien.

Veel gerepareerde alledaagse dingen en versleten stoffen, en veel handwerk, zoals dit prachtige gekantkloste kleed voor op tafel, met in het midden heel oude en fragiele zijde. Helaas was niet bekend wanneer het gemaakt was, maar gezien het kant en de zijde moet dit een heel oud exemplaar zijn. Ongelofelijk dat iemand zo'n brede rand met de hand heeft gekantklost!


Ook interessant was de verzameling geborduurde stoffen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de achterkant van alle stukken ook erg interessant vond. Ik vind het fascinerend om te zien hoe de achterzijde van mooie dingen eruit ziet. En meestal zijn die op hun eigen manier ook erg mooi. Zoals met deze geborduurde kleden.


Ook leuk waren een aantal ouderwetse theedoeken. Al die patronen en kleuren, ik word er nu al vrolijk van. Als je goed kijkt zie je aan een van de theedoeken dat die heel netjes is gerepareerd, dat kwam ik trouwens veel tegen tussen alle stoffen, ik moet dan gelijk denken aan tegenwoordig. We gooien snel alles weg als het stuk gaat, ik persoonlijk vind het mooier als iets gerepareerd is, het geeft het meer een ziel vind ik.


En als laatste laat ik nog iets heel moois zien. Ze hadden in een kast een hele mooie doos staan met rouw artikelen. Waaronder deze rouw "fournituren". Het enige mysterie was wel het papieren kant, op rol. De vrijwilligster wist ook niet precies waar dit voor was. Maar het is wel prachtig om te zien! dus als iemand weet waarvoor het papieren kant was (tweede foto rechts) laat het me weten, ik ben erg benieuwd!


Monday, March 23, 2009

Spirograph experimenten

Pas geleden had ik iets over de Spirograph geschreven die ik van m'n ouders had geleend. Ik heb ondertussen een aantal experimentjes gedaan hoe je meer kunt doen dan de gewone (alhoewel ook prachtige) cirkels enz. Ik ben vormen gaan combineren en op elkaar gaan stapelen in elkaar gaan zetten en dan de vorm gaan volgen zoals volgens de gebruiksaanwijzing, met verschillende resultaten. Ik denk eraan om hier dessins van te maken. Ben er hard mee bezig! Bekijk alvast mijn experimenten.










Friday, March 20, 2009

Een zonnig weekend

Voor dit weekend heb ik weer een aantal leuke dingen gevonden zodat je je weekend goed kunt beginnen. Ik heb allerlei dingen opgezocht met als centraal thema de omgeving. Veel kijk plezier!

Als eerste een fotograaf, Doug Fogelson die heel mooi zijn foto's bewerkt. Hij neemt veel foto's op dezelfde plek en verenigd ze dan op een hele mooie transparante manier tot een geheel. Bekijk ze ook even door erop te klikken, want ze zijn allemaal langwerpig.




Ook mooie foto's maakt Emma Hack, ze bodypaint en fotografeert modellen zodat ze opgaan in hun omgeving, heel mooi gedaan. Ik heb deze foto's gevonden via style crave




en als laatste een leuk stopmotion filmpje uit Duitsland, over de mens en zijn omgeving en hele leuke rotsfiguurtjes.


Rocks Das Rad
Geüpload door flabboi


Ik zou zeggen geniet van je weekend en van het lekkere weer!

Wednesday, March 18, 2009

Spirograph

Ik heb laatst eens in de kast gekeken bij m'n ouders en vond daar de prachtige spirograph set van vroeger, mijn moeder was er vroeger heel zuinig op! En nu nog want, toen ik vroeg of ik het even mocht lenen moest ik beloven wel heel voorzichtig te zijn om de radertjes niet kwijt te raken! Ik vind het trouwens heel knap dat alle radertjes en zelfs de pinnetjes nog compleet zijn, het enige wat mist zijn een paar gekleurde pennen, maar dat kan ook heel makkelijk met een potloodje of een fineliner opgelost worden. Vroeger vond ik het altijd heel magisch om tekeningen te maken met de spirograph. Mede omdat ik nooit de gebruiksaanwijzing las was het altijd een verassing wat eruit zou komen. Ik vond het altijd geweldig om zomaar te beginnen met een wieltje en de pennen en maar wat te doen en altijd kwam er iets moois uit!
Ik heb vandaag een paar probeersels gemaakt om te zien hoe het ook alweer ging. En ik heb voor het eerst ook echt de gebruiksaanwijzing gelezen! Het is nog best lastig om het radertjes netjes te laten ronddraaien en niet per ongeluk te hard te gaan in de bochten, maar ik denk dat oefening wel zal helpen. Ik ga er later nog wel wat mooie dingen mee maken.





Monday, March 16, 2009

Technische leukigheid!

12 maart ben ik naar een leuke lezing geweest in V2 (Institute for the unstable media) in Eendrachtsstraat 10, een zijstraat van de Witte de With straat in Rotterdam. Het is de eerste keer dat ik daar een kijkje heb genomen, want ja ik dacht stiekum, jeetje ik ben niet heel technisch zal dit wel leuk zijn? Maar ik moet zeggen het was heel erg leuk om mee te maken en het was zeker inspirerend. Ik heb daar nog een leuke vriend van ons gesproken, Jeroen van Geel. Hij is de oprichter van het interessante online magazine Johnny Holland Kijk ook zeker even op z'n website er valt veel interessants te vinden over interaction design en creativiteit en hij is gewoon een hele gezellige jongen! Op de lezing van v2 waren een aantal leuke sprekers(sters) die interactieve technische dingen op een hele vernieuwende manier benaderen. Een leuk voorbeeld daarvan is Kristina Andersen die veel doet met wat ze zelf noemt Naive Electronics. Hierbij geeft ze kinderen hele simpele electronische aparaatjes met een simpele functie. Bijvoorbeeld een tasje met lichtsensor die licht omzet in geluid, en geeft dit aan kinderen zonder uit te leggen wat het is en hoe het werkt. Zo bestudeerd ze het gedrag van kinderen die geen belemmering hebben van kennis op het gebied van elektronische dingen. Wat het leuke was dat ze in een gesprek achteraf ook zei is dat ze heel veel nieuwe dingen ontdekte omdat de kinderen alles probeerde en zo achter nieuwe en vernieuwende functies kwamen van de simpele electronische aparaatjes, waar je zelf niet meer achter komt omdat je denkt te weten hoe het werkt en dus niet verder gaat ontdekken. Hier is haar website waar meer van haar werk te vinden is. Hieronder een filmpje wat ik heb gemaakt van een klein stukje van de presentatie die Kristina gaf.




verder was er ook een heel andere maar ook heel interessante spreker, namelijk Daan Roosegaarde hier ook de website van zijn studio. Hij is zo'n persoon waarvan ik het werk absoluut bewonder maar er zelf niet bij kan hoe die het heeft gemaakt. Hij is zo technisch bezig dat het mij een beetje ontgaat, ik zou het zelf nooit kunnen. Maar het effect van wat hij maakt is wel weer zo dat het je heel erg kan verwonderen zoals natuur je kan verwonderen, hieronder een filmpje van wat hij die avond daar liet zien. Het is een project genaamd liquid space 6.0 waarbij hij een soort van organisme heeft ontworpen wat reageert op de aanwezigheid van mensen die dichtbij komen, het kan leren van nieuwe situaties en beweegt met je mee en is nieuwsgierig. bekijk via deze link een filmpje van de liquid 6.0 want helaas lukt het me niet het te integreren in de site


als je verder nog wilt zien wie er nog meer heeft gepresenteerd kun je altijd kijken op de website van V2

Friday, March 13, 2009

Het is weer bijna weekend!

Zo hier alvast wat leuks voor het weekend. Allereerst een prachtig filmpje gevonden op monoscope. Een filmpje over de opnames voor een album van een band (zangeres) die Neko Case heet, het mooie aan het filmpje vind ik dat mensen zo ook muziek maken. Geweldig hoe de vervallen boerderij een rol speelt in de muziek, letterlijk en figuurlijk. Ik vind het geweldig te weten dat niet alle muziek in steriele luchtdicht afgesloten ruimte met professionele apparatuur hoeft opgenomen te worden. Geniet van de sfeer en het filmpje met de enorme hoeveelheid gratis piano's, die allemaal een naam hebben gekregen. De muziek past wonderwel helemaal in het plaatje.



Nog iets heel moois is het werk van kunstenares Christiane Löhr ze heeft heel mooi fragiel werk gemaakt van allerlei soorten natuurlijke materialen als grassen maar ook paardenbloempluizen enz. Erg mooi werk, het doet me denken aan mijn periode op de bloemisten opleiding die ik gevolgd heb. Ik heb daar helaas nog maar weinig foto's van. Ik zal eens kijken of er misschien in een oude doos bij m'n ouders nog foto's te vinden zijn van wat interessant werk uit mijn bloemisten periode, volgende keer daar meer over. Eerst maar genieten van het werk van Christiane Löhr.







En nog een ding wat ik vond op de Design Sponge blog, een heel apart gordijn, ik hou zelf niet zo van franjes maar de overdaad aan franjes aan dit gordijn zijn echt geweldig. De kunstenares die dit heeft gemaakt heet Ritva Puotila hier is haar site


Thursday, March 12, 2009

Nieuw favoriet boek en eigen schetsen.

Een tijdje geleden had ik een prachtig boek in de Selexyz Donner gezien in Rotterdam. Ik was gelijk verliefd geworden op het boek. Ik wist dat ik het op dat moment niet kon kopen en heb het boek toen laten liggen. Soms heb je dat je heel erg lang nog moet denken aan iets en het maar niet los kan laten in gedachten, dat had ik dit met dit boek, ik moest en zou het hebben. Ik was zo gefascineerd door dit boek.

Toevallig vroeg iemand een tijd geleden aan mij (ze keek in mijn schetsboek) of ik een portret van haar kon maken. Ik wilde toch mijn tekenvaardigheden wat opschroeven dus voor de lol zei ik "ja is goed" Ik dacht das goeie oefening en het was een goeie kennis (zo kan er weinig fout gaan), ze gaf me een fototje en toen het portret klaar was en ik het aan het gaf was ze er zo tevreden mee dat ze het liet zien aan een boel kennissen van haar. Een aantal van die kennissen wilden ook graag ook een portret van een geliefde of van zichzelf, vanaf dat moment ben ik er wel wat voor gaan rekenen en het leuke is dat met het verdiende geld van mijn eigen tekeningen, ik het prachtige boek met tekeningen van Shaun Tan kon kopen.

Het boek heet "De Aankomst" en is een prachtig boek met alleen tekeningen en geen tekst. Dat vind ik echt een voordeel omdat er dan ook niets verloren kan gaan als het vertaald word, je ziet precies wat de maker je wilt laten zien. Alleen de titel is vertaald. volgens de achterkant van het boek liet Shaun Tan (de maker) zich inspireren door de emigratie van zijn vader vanuit Maleisië naar Australië. Hij werkte vijf jaar! aan het boek. Zijn boek is een eerbetoon aan de moed en het doorzettingsvermogen van alle emigranten, vluchtelingen en ontheemden. Het is voor mij echt een favoriet geworden! De stijl van tekenen, de ontzettende hoeveelheid tekeningen allemaal van een ontzettend hoge kwaliteit, en de fantasie die ook zo mooi terug te vinden is op elke pagina, in de vorm van rare beestjes, een prachtige verzonnen taal, andersoortig eten en nog veel meer, kortom alles is echt heel mooi. En voor degenen die nu ook helemaal enthousiast zijn geworden Hier is het isbn nummer als je het in je eigen boekhandel wilt bestellen (ISBN: 978 90 451 0722 6) en hij is ook te bestellen op bol.com en hier het linkje naar de directe pagina.

Hieronder een kleine impressie van het boek










En als leuke extra nog een van mijn getekende portretten waarmee ik dit boek kon kopen. Ik moet nog veel oefenen om net zo goed te worden als Shaun Tan, maar oefenen is altijd goed.

Monday, March 9, 2009

Museumnacht 2009!

Zaterdagnacht was er Museumnacht in Rotterdam. Het was voor mij de eerste keer dat ik eindelijk ook langs alle musea kon gaan. Het was heel erg leuk om mee te maken. Gemoedelijke sfeer leuke mensen en heel erg leuke dingen te zien en te doen in de musea, ik heb helaas niet alle musea aangedaan omdat het nogal begon te regenen en de drukte werd naarmate het later werd ook aardig groot. Het was kortom een hele leuke avond/nacht. Zeker volgend jaar weer! Hieronder een aantal filmpjes en fotos die ik heb genomen tijdens de nacht.

Allereerst zijn we langs het Maritiem Museum gegaan, daar was de dansdokter bezig het publiek te vermaken.


Na het Maritiem Museum deden we de Witte de With straat aan. In tentoonstellingsruimte Tent heb ik 2 filmpjes gemaakt. Het eerste filmpje is van een installatie met enorme filmprojector die een celachtige vorm projecteerde op een scherm.



Ook in Tent was een leuke interactieve installatie van gekleurde "toetsen" waarmee je de muziek kon beinvloeden maar ook de kleurritmes in de toetsen door op toetsjes te drukken en aan knopjes te draaien.



In het Boijmans was een mooie tentoonstelling van Pippilotti te zien, veel video installaties die dromerig zijn, en die op verschillende manieren getoond werden. Je kon sommige video's liggend vanuit een bed zien, andere werden geprojecteerd op verschillende lagen doorzichtige gordijnen die zachtjes bewogen als je er langs liep en zoals het filmpje hieronder ook op de grond. Heel mooi, wel een klein nadeel, doordat de ruimte was bedekt met nieuwe hele zachte vloerbedekking moest iedereen zijn schoenen uit doen. Resultaat een hele berg met schoenen en een file voor de ingang van de ruimte! Ik vind het wel het mooiste wat ik heb gezien deze nacht. Ik denk dat ik nog een keertje langs ga als het rustiger is om alles nog eens goed in me op te nemen.