Thursday, April 16, 2009

Verf experimenten

Yesterday I spend all day painting and testing for my eco scarf collection that's coming. I tried two different dyes, cold dye (regular from the store) and natural dye from plants.
What a difference! On forehand I was strongly pro natural dyes but now I've tried a natural dye i'm not so sure anymore. You have to use so much water and energy, and it's very labour intensive! I've spend hours stirring and checking the temperature (with my super beautiful oldschool thermometer) And I had to change the water three times! The whole seven liters and put on seven new cold liters of water to warm op to 98 degrees (as recommend in the instructions). I don't know if I still think this is more eco-friendly.


Gisteren heb ik de hele dag besteed aan het verven en testen voor mijn opkomende collectie eco sjaals. Ik heb hiervoor twee soorten verf gebruikt, cold dye (koud water verf) reguliere verf die je gewoon in de winkel kunt kopen en textielverf met natuurlijke kleuringen op basis van planten.
Wat een verschil! Van tevoren was ik erg voor natuurlijke textielverf maar nu ik een natuurlijke verf heb geprobeerd ben ik er niet zo zeker meer over. Je hebt zoveel water en energie nodig en het is heel arbeidsintensief! Ik heb uren geroerd om het in beweging te houden en de temperatuur gecontroleerd (met mijn super mooie oude thermometer) Ik moest ook drie keer het water vervangen! De hele zeven liters, en daarna weer zeven nieuwe koude liters water opzetten om het weer op te warmen naar 98 graden (zoals aangeraden word in de gebruiksaanwijzing). Ik weet niet meer of ik dit een meer eco vriendelijke manier van verven vind.But I have to say that I love the effect that the high temperature had on the tie-dye tests.

Maar ik moet zeggen dat ik het heel mooi vind wat de hoge temperatuur heeft gedaan met de tiedye tests.For the cold dye I just filled a bucket with cold water, mixed the dye, salt and cold-dye-fix and added it to the cold water and that's it. Stirring it twice in three hours and it came out perfect.

Voor de reguliere koudwater verf heb ik een gewone emmer gevuld met koud water en heb de verf fixatie en gewoon zout gemengd en daarna toegevoegd aan het koude water. Na twee keer roeren in drie uur was het perfect mooi geverfd.The only thing that went wrong was that the thumb of my rubber glove had a tiny hole what resulted in a freaky looking thumb (I also kinda like it, it's almost art)

Het enige wat mis ging was dat er een klein gaatje in de duim van mijn rubberhandschoen zat waardoor mijn duim er nogal bizar uitzag (ik vind het wel soortvan mooi, tis bijna kunst!)Overal If I compare the two dyes it should be equal on the eco-scale or even in favour of the cold dye, taking all things in perspective, (energy, water, effort, time, chemicals) the chemicals because I still have to use dye fix and salt for the natural dye, I find it very confusing. I want to make the best decision regarding the enviroment. If anyone has better suggestions for this topic, please let me know.

Over het geheel gezien als ik de twee verfsoorten vergelijk zouden ze bijna gelijk staan qua milieubelasting of zelfs in het voordeel van de koudwaterverf. als je alles meeneemt zoals energie, water, moeite, tijd, en chemicaliën. Chemicaliën omdat je voor de natuurlijke verf nog steeds verf-fixeer en zouten nodig hebt. Ik vind het erg verwarrend. Ik zou graag de beste beslissing nemen op het gebied van milieubelasting. Als iemand suggesties heeft over dit onderwerp, laat het me weten.

9 comments:

Martine said...

Hallo Wieteke, als je chemicalien moet gebruiken om je verf houdbaar te maken vind ik het geen eco dying. Je kunt ook met plantaardige verven werken waarbij je enkel een koudbeits gebruikt. Maar dat werkt enkel goed op wol en zijde en ik weet natuurlijk niet welke stoffen jij gebruikt. Ik verf de laatste tijd enkel nog plantaardig (behalve met cochenille wat dierlijk is). Ik blijf leren en wil van chemie niets meer weten. Succes met je werk en ik ben heel benieuwd hoe je sjaals er straks uit zien.

Wieteke I. Opmeer said...

Heel erg bedankt Martine, goeie suggestie! Ik ga er gelijk achteraan. Ik ben inderdaad nu bezig met een antungzijde (zijde van cocons waar de vlinders uit zijn gevlogen) en ook met een dunne katoen, deze verf had ik eerder al gekocht en was voor linnen en katoen enz. Ik ga nu zeker op zoek naar de verf die je aanraad. heb je misschien ook een adres of suggestie waar ik het kan vinden?

Martine said...

De verfmiddelen die ik gebruik koop ik bij de Hekserij of de wollfabrik in Mönchen-Gladbach, als ik ze tenminste niet uit mijn tuin of keuken haal. Kijk eens op de site van India Flint, zij is een australische textielkunstenaar die ALLES over plantaardig verven weet. Zij komt einde van de maand voor een tweedaagse workshop ecodying naar België.

Wieteke I. Opmeer said...

heel erg bedankt voor de tip Martine, ik ga zeker even kijken!

Wieteke I. Opmeer said...

Martine waar word de cursus gegeven want het zou geweldig zijn om dat bij te kunnen wonen.

Marchi Wierson said...

Nice thumb. The eco thing is why I rarely dye things. It is more eco if dying is done in bulk. so I buy materials from others who do dye big batches. And I also accept that everything doesn't have to be perfect. I use what I have and try to do the best I can with what I have.

Wieteke I. Opmeer said...

That is also a way. I have an option of being at a eco dying class in Belgium next week. I will tell you more if that works out!

muurverf said...

het lijkt me erg leuk om te doen, maar waar haal je nou goede verf daarvoor ?

Gr Marja
http://www.goedhuysverf.nl

Lobke said...

Hoi Wieteke,

Ik vond jouw site omdat ik op zoek was naar natuurlijk verven van textiel. Ik heb je toevallig ook gezien en gesproken bij je afstudeerexpositie, toch grappig dat ik weer bij je uitkom. Ikn ben erg benieuwd wat je bij die cursus van India Flint hebt geleerd. Kan je daar iets over vertellen?

Groetjes Lobke