Tuesday, July 21, 2009

eco chemie

I recently bought my very own copy of India Flint's book, Eco Colour. I was so happy when it was delivered. I've have read almost the whole book now (and i'm not a quick reader). It's such a beautiful book to look into and it's so full of knowledge! It's like an eco colour bible. I recommend everyone who does anything with dyeing fabric to buy this book, it will pay back in knowledge!

Ik heb pas geleden eindelijk het boek van India Flint, Eco Colour gekocht. Wat was ik blij toen het bezorgd werd. Ik heb sindsdien bijna het hele boek al uitgelezen (en ik ben geen snelle lezer). Het is zo'n mooi boek om in te kijken en het zit zo vol met kennis! Het is echt een eco kleur bijbel. Ik kan ook echt aanraden wie iets doet met textielverven om dit boek te kopen want, het zal je zeker terugbetalen in kennis!I already tried out some things. I bought on the market in Rotterdam some interesting red leaves. When i came home i looked them up in my big plant bible (handy remains from my florist education). And found out that it is in latin "cotinus coggygria 'royal purple' " from the family Anacardiaceae in dutch it is called "pruikenboom" which literally means wigs-tree (as in fake hair) hihi.

Ondertussen ben ik begonnen met wat uit te proberen. Ik heb op de markt van Rotterdam wat interessant uitziende rode bladeren gekocht. Toen ik thuis kwam heb ik opgezocht in mijn superdikke-planten-bijbel (een handig overblijfsel van mijn bloemisten opleiding)wat voor plant het precies was, het blijkt de "cotinus coggygria 'royal purple' " te zijn, uit de Anacardiaceae familie. De nederlandse namen is Roodbladige Pruikenboom, hihi.
I did a test to see if there was some interesting things to be substracted, and there was a magic red-ish pink in there.

Ik heb een test gedaan om te kijken of er wat interessante kleur te onttrekken was van het blad en er was een heel mooi roodachtig roze te vinden.
After that i tried one of the methodes from the book and sucsesfully substracted color from my leaffy friends, the final result was quiet dark red. I diluted it with different kinds of mordants and poured into empty jars. The colour changed with the different mordants. The super bright red-ish pink has vinigar as mordant, the greenish looking one is with ash water and the blue-ish one is with a pinch of alum and water. I put some premordanted cotton and some woolyarn in all jars and closed the lids. Now it's just waiting for a nice result! On to the next project!


Ik heb een van de methodes genomen uit het boek en kreeg een mooi donkerrode kleurstof. Na het te hebben verdunt met verschillende beitsmiddelen heb ik het in lege jam potten gestopt. Na het toevoegen van de beitsmiddelen veranderde al snel de kleur van het verfbad. De felle roze rode kleur heeft als beitsmiddel azijn, de groenige kleur komt door as-water en de blauwachtige kleur komt door een klein snufje aluin. In de potjes heb ik voorbehandelde katoen gedaan en wat wol. Deksel erop en maar afwachten! Op naar het volgende project!

10 comments:

india flint said...

thank you Wieteke for your nice words...and i love the pictures of the little jars!
that Cotinus is called "smoke bush" in the U.S. and Australia. it prints quite well, too...

Wieteke I. Opmeer said...

Thanks India! I have some leaf material left, next thing i'll try is to make some prints with them!

Yvette said...

jij gaat verslaafd worden! Bij mij hangt er al 60 meter geprinte zijde en ik kan nog niet stoppen!
heel veel plezier en jou een beetje kennende gaat het prachtig worden

yvette

Jeannette Opmeer-Harts said...

Fantastisch die kleuren en zo verschillend door er iets aan toe te voegen.Ik ben echt benieuwd of het mooi van kleur blijft als het eruit komt. Groet je ma.

Dorie van Dijk said...

heerlijk om zo te ontdekken - ik kijk door dit beeldbuisglaasje met je mee... xD

angella said...

i, too, have just received india's fabulous book, and can't wait to make little succulent jars of my own! thanks for sharing...

Wieteke I. Opmeer said...

dankjewel iedereen, ik ga inderdaad al verslavingsverschijnselen vertonen! Het is erg verleidelijk om niets anders te doen dan verven! Ik hou jullie op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen!

Wieteke I. Opmeer said...

hai Angella,

I wish you lots of reading pleasure and trying out pleasure, there will be lot's to discover once you have read the book! keep me updated, i'm very curious what you will do!

Anonymous said...

I inclination not agree on it. I think warm-hearted post. Specially the title-deed attracted me to study the intact story.

Anonymous said...

Nice dispatch and this mail helped me alot in my college assignement. Say thank you you seeking your information.